Hoe zit het nu precies met de verplichte jaarlijkse APK beurt van uw auto? Moet iedere auto standaard gekeurd worden jaarlijks, ongeacht de leeftijd? Dit is niet het geval. Pas vanaf het vierde jaar geldt bij een benzineauto een verplichte APK keuring. Dus op de datum dat de auto 4 jaar wordt dient deze APK gekeurd te zijn. Vervolgens moet de auto tweemaal om het jaar gekeurd worden vanaf 4 jaar. Dus in jaar 6 en in jaar 8. Hierna moet de auto ieder jaar gekeurd worden. Handig om te weten.

APK keuring, wat wordt er zoal gekeurd?

Tijdens de APK keuring worden vele aspecten en onderdelen van de auto verplicht gekeurd, waaronder o.a.: de staat en het profiel van de banden, wiellagers, bandenspanning. Maar ook worden de remmen gecontroleerd, de carrosserie, wielophanging, gordels en verlichting.

Gebreken komen boven water

Hoe ouder de wagen, of hoe meer kilometers er gemaakt zijn, des te sneller komen mankementen naar voren tijdens de APK keuring. De meest voorkomende mankementen zijn te vinden bij de beoordeling van banden/wiellagers, maar ook de remmen. Maar al te vaak moeten remschijven of remblokken vervangen worden, blijkt uit de keuring. Deze kunt u zelf voordelig online kopen, wist u dat? Er zijn remblokken voor verschillende automerken topautoonderdelen.NL.

Verrassend keuringsrapport?

Soms hebt u dit zelf niet in de gaten en verrast het keuringsrapport u volslagen. Twijfelt u aan de bevindingen van de betreffende garage, dan kunt u voor een ‘second opinion’ een afspraak maken met een andere garage. Let wel: zodra de auto afgekeurd is op bepaalde onderdelen, mag u naar wetgeving niet meer rijden in de auto. Dit is wel een aandachtspunt! Eén uitzondering hierop: het is wel toegestaan dat u in de auto rijdt om deze naar de andere garage te vervoeren, waar u een afspraak hebt gemaakt.

Zelf doen?

Hebt u het idee dat u vooraf bepaalde onderdelen zelf kunt vervangen, alvorens u de auto laat keuren, bezoek dan het volgende kanaal op WWW.youtube.COM. Hier treft u tal van praktijkvoorbeelden hoe u bepaalde montage klussen uitvoert.

Het bericht APK keuring, wat zijn de verplichtingen? verscheen eerst op Auto van de Week.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorie├źn
Volg me op Twitter
Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 768 andere abonnees

%d bloggers liken dit: