Jaarlijks het op 6 mei een Anti-Dieet Dag, een dag om stil te staan bij de gevaren van het volgen van een streng dieet. Het doel van een dieet volgen, is voor de meeste mensen om af te vallen, of om een gezonde levensstijl te ontwikkelen. Vooral als je een dieet volgt om af te vallen, voel je de druk om slank te zijn. Dat is immers het ideale schoonheidsbeeld in onze huidige, westerse maatschappij. 

Het volgen van een dieet kan leiden tot een obsessie over je gewicht en het kan resulteren in eetstoornissen. Echter, er is een groot verschil tussen gewoon gezonde recepten willen maken en eten en het volgen van een super streng dieet. Het verschil hiertussen, is dat een gezond eet- en leefpatroon goed is voor je gezondheid, maar dat het volgen van een streng dieet de stap maakt naar obsessie, negativiteit en verdriet. Op korte termijn heeft een dieet vaak wel positieve gevolgen, maar op lange termijn val je meestal weer terug in je oude, ongezonde gewoontes. Om de negatieve bijwerkingen van diëten kenbaar te maken, werd er in 1992 dus de ‘No Diet Day’ in het leven geroepen. 

In plaats van in een periode van een maand, halfjaar of jaar een specifiek dieet te gaan volgen, is het veel verstandiger om een gezonde levensstijl op te bouwen die je de rest van je leven vol kan gaan houden. Op lange termijn heb je daar veel meer profijt aan. 

Het is wel zo, dat veel mensen gedwongen worden om een dieet te volgen, omdat ze bijvoorbeeld een aandoening of allergie hebben. Neem bijvoorbeeld mensen die het P(rikkelbare) D(arm) S(yndroom) hebben. Hun darmen raken zeer snel overprikkeld, dus zijn zij gedwongen om een dieet te volgen. Het fodmap dieet is een dieet met fodmap recepten die speciaal ontwikkeld zijn voor mensen die PDS hebben. 

Kortom, eet gezond, beweeg genoeg en probeer je niet druk te maken om de verwachtingen van de maatschappij. 

Categories:

Tags:

Comments are closed

Categorieën
Volg me op Twitter
Abonneer je op dit blog d.m.v. e-mail

Voer je e-mailadres in om je in te schrijven op dit blog en e-mailmeldingen te ontvangen van nieuwe berichten.

Voeg je bij 768 andere abonnees

%d bloggers liken dit: