ZZP’er – zet jezelf goed op de kaart
Bij sommigen duurt het lang en anderen weten het al na een half jaar vaste baan: dit moet anders. Je ondernemerszin past niet bij de werkmentaliteit van een vast dienstverband. Jij bent wat avontuurlijker ingesteld dan een negen tot vijf werkritme gebiedt. Jij hebt plannen en weet waar je goed in bent. Zonde om dat voor een baas dan maar half waar te kunnen maken. Tegen eigenlijk een niet al te best loon. Je besluit dus om ZZP’er te worden. Of freelancer. Want beide termen dekken dezelfde lading.
In de startblokken
Als medewerker bij een organisatie wist je wat je te doen stond. Als ZZP’er weet je ook waar je goed in bent, alleen moeten klanten dat eerst nog wel beseffen. En sowieso, hoe gaan die klanten dat doen? Het is voor jou handig om eerst te weten wie behoefte aan je diensten zou kunnen hebben. Je maakt daarvoor een klantprofiel. En je onderzoekt welke behoeften zij hebben. Op die manier kun je je dienstverlening zo goed mogelijk aanpassen aan de wensen van je ideale klant.
ZZP’er met papieren
Waarschijnlijk kun je je diploma’s wel tevoorschijn toveren. Hier gaat het echter om andere papieren. Om te beginnen een ondernemersplan. Dat zal misschien niet je eerste aandacht hebben. Maar om geld te verdienen moet je toch eerst weten welke wegen je daarvoor het beste kunt inslaan. In je ondernemersplan zet je jezelf en je kwaliteiten neer. Je geeft aan welk belang je dienst heeft en hoe de vraag naar die diensten is. Je beschrijft ook je concurrentie en daarop aansluitend jouw sterke kanten. Vergeet ook de zwakkere kanten niet te benoemen. Schets dan de kansen die je voor je diensten ziet en de bedreigingen die kunnen ontstaan. Op het internet staan goede voorbeelden van een uitgewerkt ondernemersplan. Een plan dat trouwens ook nodig is als je voor je onderneming geld moet lenen.
Nog twee plannen voor jou als ZZP’er
Allereerst heb je een marketingplan nodig. Je omschrijft hier op welke wijze je klanten naar je toe wilt halen en hoe je die vervolgens ook gaat behouden voor vervolgprojecten. Daarna stel je een financieel plan op. Je werkt niet langer voor de baas maar de kosten gaan gewoon door. In een financieel plan geef je aan hoe je die kosten pareert met ZZP-inkomsten. Je geeft aan wat je verwacht te gaan verdienen en wat nodig is om je zakelijke en privé kosten goed te kunnen dekken. Het gaat er niet om exacte bedragen te noemen maar gemiddelden. Want het inkomen van een ZZP’er kan per maand behoorlijk fluctueren.
Striive | Flexibel en snel de beste professionals
Maak je bekend via het internet
Een goede website is je virtuele visitekaartje. Je social mediakanalen melden dat je beschikbaar bent voor werk. En heel belangrijk: schrijf je als ZZP’er in bij sites die als marktplaats werken. Sites waar aanbieders van tijdelijk werk en projecten op staan en freelancers die projecten willen verzorgen. Een goede manier om tegen lage kosten aan opdrachten te komen.
Leave a Reply