Digitale nomade: wat is dit eigenlijk?

Digitale nomade: wat is dit eigenlijk?

Steeds meer mensen werken thuis, remote. Dat kan ook makkelijk met alle digitale mogelijkheden van tegenwoordig. Digitaal werken is daardoor ook meer aanvaard, ook door leidinggevenden. Steeds meer mensen, vooral jongeren, maken zelfs online werken onderdeel van hun levensstijl. Nu heb je vast wel eens de term digitale nomade gehoord. Maar wat houdt dat precies in? Wanneer ben je een digitale nomade?

Online werken

Waarom zou je reizen en werken als twee afzonderlijke bezigheden zien? Waarom werk je niet gewoon waar je op dat moment bent, waar ook ter wereld? Een digitale nomade werkt simpelweg altijd online. Het reizen, veel van de wereld willen zien, hoeft werken niet in de weg te staan. En andersom geldt hetzelfde: dat je werkt wil niet zeggen dat je niet kunt reizen. Er zijn steeds meer beroepen waarin je prima op afstand kunt werken.

Flexibel in plaats en tijd

Met digitaal werken kies je voor vrijheid. Je hoeft immers niet naar kantoor. Je hoeft zelfs niet eens thuis te zijn. Je bent dus flexibel in gaan en staan waar jij dat wilt. Natuurlijk moet je wel bereikbaar zijn. Weinig werkgevers worden blij van een medewerker die weken niet bereikbaar is omdat hij zo nodig een paar weken door de jungle wil trekken. Je moet dus ook altijd goede afspraken maken met leidinggevenden en collega’s of met je opdrachtgever. Kan iedereen zich daarin vinden, dan is flexibel ondernemen mogelijk en heb je een mooie combinatie van reizen en werken gevonden.

Digitaal bereikbaar zijn

Er zijn wel een paar belangrijke voorwaarden om flexibel ondernemen tot een succes te maken. Behalve bereikbaar zijn moet je er ook voor zorgen dat je digitaal verbinding kunt maken op de momenten dat dat nodig is. Je kunt meesurfen op de wifi van een café, restaurant of hotel, je kunt ook je eigen hotspot maken. Maar niet kunnen werken omdat je niet kunt mailen en niet in online systemen kunt, houdt geen enkele digitale nomade lang vol. Daarnaast zorg je natuurlijk voor een betrouwbare laptop die jou helpt bij wat al reizend toch echt noodzakelijk is: geld verdienen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *